OBS. VI HAR FÅET NY HJEMMESIDE. DU FINDER OS HER



Pasningsvejledning

* OBS siden er under opbygning. Beklager på forhånd for skrive og tastefejl, og for manglende info. *

Her får du en komplet guide til, hvordan du passer din skægagame. 
Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål til guiden, eller ønsker til tilføjelser. 


Oprindelse og fakta

Latinsk betegnelse: Pogona Vitticeps.

Skægagamer går også under navnet Bearded Dragons, hvilket underbygger deres "kælenavn", Drager.

Skægagamer har fået sit navn, på grund af det piggede halstykke, som de kan puste op, når de bliver forskrækket, føler sig truet, stresset eller for at vise dominans. Ofte skifter skægget samtidig farve og bliver mørkere – især hannerne kan blive kul sorte i skægget
De ses også strække skægget, ligesom hvis du strækker dig…

De kommer oprindelse fra Australien, hvor de lever i semi-ørkener og tørre steppe- og skovområder, hvor de ofte ses ligge i dagtimerne og slikke sol. Dette gør skægagamer til et godt terrariedyr, da de er fremme og aktiv om dagen, og sover om natten.

I gennemsnit bliver de mellem 45-55 cm fra snude til halespids, men mindre og større kan forekomme. Dette afhænger både at genetik og pasningsforhold.

Levetiden svinger imellem 10-15 år, så du skal gøre dig store overvejelser, før du anskaffer dig en drage – for du har den i mange år.

Terrarie

Anbefalet terrariemål er 120x60x60, og de kan fås i både glas eller træ. (er du handy, så kan det laves selv) disse kan dog være svære at finde på markedet, så 120x50x50 kan gå an, men her er der vigtigt at de også kommer ud og får brugt sine muskler. 
De holder af at klatre, så husk endelig at give dem mulighed for dette, med hjælp fra afsatser, kork, grene og lignende.

Som bundlag kan du bruge reptil sand, fliser eller linoleum. 
Hver dog opmærksom på, at jeg ikke anbefaler sand til helt unge drager. De er tilbøjelig til at stikke alt i munden og dette gælder også sand. Dette kan føre til forstoppelse. 

Belysning

Skægagamer skal have et varmespot på ca. 40 grader helt ude i den ene side af terrariet. Dette er nødvendigt for at opretholde deres fordøjelse, og som koldblodige dyr, er dette deres eneste måde at bevare en optimal kropstemperatur.
Hvis du har et terrarie med de anbefalede mål, og hvis lampen hænger inden i, kan du forvente at 50-75 watt er tilstrækkeligt. Men det afhænger af afstanden og størrelsen på terrariet.

Midten af terrariet skal have en temperatur på 30-35 grader.

Modsatte side af varmespottet (den kølige side) skal være mellem 24-26 grader.

2/3 del af terrariet, skal være dækket af et uvb lysstofrør. De kræver et T5 (alternativt T8) rør på 10, 12 eller 14 % uvb.
Uvb er livsvigtigt for din drage, for blandt andet at kunne omdanne kalken fra deres mad, ved hjælp af D3 – uden dette, vil de udvikle MBD, som er knogleskørhed.

Deres døgnrytme afhænger af årstiden:

  • Sommer = ca. 14 timer.
  • Efterår/forår = ca. 12 timer
  • Vinter = ca. 10 timer

Om natten falder temperaturen til din stuetemperatur, hvilket er optimalt for dem at sove i.

Billede udlånt af united reptiles
Billede udlånt af united reptiles

Foder

Skægagamens kost ændrer sig, i takt med at de vokser.
Unger skal have 80% insekter og 20 % grønt, hvorimod en voksen er modsat og skal have 20 % insekter og 80 % grønt.
Det er vigtigt at fodre dem med varieret føde, både i insekter og grønt.

Insekter: Melorme, Zophobas orme (Morio, kæmpe melorme) Buffalo orme, voksmøl larver, dubia kakerlakker, græshopper og fårekyllinger mm.
Fingerregel nr. 1: 1/3 insekter UDEN ben, 2/3 insekter MED ben.
Fingerregel nr. 2: passende insekt størrelse, er mellemrummet i mellem deres øjne.

Grønt - som kan gives hver dag: (jeg har ikke taget alt med, men dette er nogen af dem) rucola, feldsalat, grønkål, mælkebøtter (også blomsten) diverse færdigpakkede salat blandinger. Obs: undlade iceberg, da dens næringsværdi er meget lav og består primært af vand. 

Grønt og grøntsager - som kan gives 1-2 gange i ugen: agurk (helst uden midten) asparges, basilikum, bønner (kort opkog først), hjertesalat, majs, broccoli, radicchio, pok choy, persille og gulerod mm.

Frugt: der findes flere slags frugt, som skægagamer kan tåle, men jeg har valgt ikke at skrive dem.
Grunden er, at de slet ikke har behov for dette, og faktisk kan blive dårlige, hvis de for det for tit (max 1 tske om måneden) fordi de ikke kan danne insulin, hvilket betyder at de ikke kan nedbryde frugtsukkeret.

ALDRIG: Avocado, svampe, løg og hvidløg, aubergine, stilke fra tomat og lignende, rabarber.

Eksempel på en foderplan, ud fra alder:

  • 0-3 måneder: 3 insektmåltider om dagen – grønt hele dagen.
  • 3-7 måneder: 2 insektmåltider om dagen – grønt hele dagen.
  • 7-12 måneder: 1 insektmåltid om dagen – grønt hele dagen.
  • 12-18 måneder: 1 insektmåltid HVERANDEN dag – grønt hver dag.
  • 18+ måneder: 1-2 insektmåltider OM UGEN – grønt hver dag.

Obs: hvis din drage er stor af sin alder, så ryk op til næste trin på foderplanen. 

Nogen holder af at have X antal på selve mængden af, hvor mange insekter et måltid er, men det kan være utrolig svært at regne med, da det afhænger af insekt type og størrelse. Men jeg vil umiddelbart sige 8 stk. pr måltid.
Brug eventuelt den metode, at de får 5-10 minutter (alt efter hvor hurtigt de spiser) til at spise dét de vil, og fjern derefter resten.

Multi-vitamin og kalk

Skægagamer har brug for tilskud, for at trives optimalt og føre en god vækst.
Dette sørger du for ved at give dem kalk og vitaminer på deres mad.

Den nemmeste måde synes jeg personligt er at ryste insekterne i kalk, og drysse multi-vitamin på deres grønt.

Unger (0-4 måneder): kalk hver dag. Vitamin 3 gange om ugen.

Ungdyr og voksne (4-18+ måneder): Kalk 3 gange om ugen. Vitaminer 2 gange om ugen.

Bad og væske

Skægagamers primære væskeindtag kommer fra deres grønt og en smule fra insekter. Dog vil jeg anbefale at tilbyde dem væske 2-3 gange om ugen, ved fx at bruge en engangssprøjte eller pipette, hvor du drypper vand på deres snude, så det langsomt løber ned. Dette kan stimulere dem til at drikke, hvis de er tørstige.
Det er ikke nødvendigt med en vandskål i terrariet, da skægagamer meget sjældent vil drikke af stillestående vand, eftersom de har meget svært ved at se det.

Bad skal generelt kun gives, hvis der er behov for det. Fx hvis de er beskidte, har symptomer på forstoppelse osv. Nogen få skægagamer elsker at bade, og disse kan godt tilbydes oftere. Dog bør du aldrig bade dem, hvis de er i gang med hamskift. Dette kan føre til svamp, hvis vandet ligger sig imellem det nye og gamle ham, og derfor ikke tørrer ordentlig. Derudover er de 'tørskiftere' og det vil derfor forlænge processen, hvis de bliver fugtige. 

Vandet skal være "babyvarmt" altså ca. 35-36 grader og nå op til skulderhøjde.
Når de er voksne og du måske har lagt mærke til, at den elsker at komme i vand, så kan du godt forhøje, så det når op til ryggen. Men hold ALTID øje med den. Læg gerne en sten eller lignende i karret, så den har mulighed for at komme op af vandet eller blot for at holde sig oppe.

LAD OS LIGE AFLIVE EN SKRØNE!

NEJ, skægagamer drikker ikke vand med gatten. 

Kønsbestemmelse

En metode du kan bruge for at se forskel på kønnet, er ved at have din skægagame stående på alle 4 ben i vandret position, hvor du bukker halen opad. Så vil der komme 2 lodrette buler til syne ved haleroden, hvis det er en han, og en halvmåne, hvis det er en hun. 

Hvis det kan være svært at se hvilken type bule der er, kan du prøve med lidt lys fra siden af. På denne måde kan det være nemmere at se skyggen. 


Med denne metode kan jeg se kønnet fra de er ca 7-10 dage gamle, men det kræver et rutineret øje. 

Sygdomme

Kommer snart













Den første tid

Kommer snart....

© 2023 Valhalla Dragons. Alle rettigheder forbeholdes.
Drevet af Webnode Cookies
Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang